Tutaj powinien być opis

Projekt “Trzymaj formę”

W bieżącym roku szkolnym nasza szkoła uczestniczyła w programie “Trzymaj formę”, którego celem było kreowanie u uczniów, jak i rodziców postaw prozdrowotnych.

Uczniowie m.in. przygotowywali zdrowe, pełnowartościowe śniadania, zdobywali cele sportowe     wyznaczone przez aplikacje. Uczniowie klasy VII A pracowali metodą projektu i zrealizują projekt „Wiem co jem i świadomie wybieram”. Poznali różnorodne diety, nauczyli się odpowiednio dobierać produkty, jak rozsądnie kupować zdrowe produkty żywnościowe, na jakie informacje na opakowaniach zwracać uwagę, jak dobierać składniki pokarmowe. Przygotowywali pełnowartościowe posiłki oraz zdrowe smakołyki na Festyn rodzinny w maju.Uczniowie klas piątych i szóstych ponadto wzięli udział w projekcie pt.: “Czym charakteryzuje się kuchnia polska?” , którego celem było porównanie naszych tradycji kulinarnych i preferencji żywieniowych do innych krajów europejskich. Młodzież w tym celu wykonała ankiety wśród swoich najbliższych osób zbierając dane na temat ich ulubionej potrawy, ilości posiłków dziennie, zachowaniu odpowiednich proporcji produktów na talerzu. Oprócz wyników ankietowanych analizowali również artykuły naukowe, literaturę, komentarze na portalach społecznościowych. Wyniki ich pracy były jednoznaczne, Polacy lubią jeść duże ilości smacznych i niekoniecznie zdrowych potraw.Jednak nasze preferencje żywieniowe ulegają zmianie. Jesteśmy coraz bardziej świadomi zagrożeń wynikających z nieprawidłowego odżywiania się, mamy większy dostęp do różnorodnych produktów, co daje nam możliwości do eksperymentowania w kuchni. Na nadchodzące już niebawem wakacje nie pozostaje nic innego, jak TRZYMAĆ FORMĘ.